Verbinding door Verbeelding (GLD)

Publicatietraject: 'verbinding door verbeelding'

In Gelderland is de afgelopen jaren behoorlijk geinvesteerd in de ontwikkeling van community arts. In 2013 was het tijd om de balans op te maken. Dat heeft de vorm gekregen van een publicatie en een conferentie voor potentiele opdrachtgevers. Achteraf gezien had het maakproces het karakter van een CoP.

Met een regiegroep en een redactie van representanten uit het veld werd een selectie en beschrijving gemaakt van 35 inspirerende praktijken. Daarnaast werden een aantal stakeholders geinterviewd. Refectie op dit geheel resulteerde o.a. in een nieuwe indeling van praktijken (van locatie- en straat- tot regioniveau) en een geactualiseerde definitie van community arts die ook buiten Gelderland al haar nu heeft bewezen. 

In de periode 2009-2012 hebben provincie (afdeling Cultuur, KCG en EduArt) en 'het veld' elkaar steeds beter weten te vinden op het thema commuity arts. Zo werden er een aantal 'parapluprojecten' uitgevoerd - Code Groen (Apeldoorn), Nijmegen Exposeert, Nijmegen Visueel, Zon op Zuid (Arnhem) - en werd er drie keer een korte cursus aangeboden (voorloper van KiT). CAL-XL was kennispartner in enkele parapluprojecten en was inhoudelijk eindverantwoordelijk voor de trainingen en de publicatie. In de uitvoering werd intensief samengewerkt met KCG en EduArt waarmee - na een fusie - nu ook een vervolgtraject wordt vormgegeven.  

 

Fulco van 't Hag