CAL-XL boekenkast

Er is veel literatuur over kunst in maatschappelijke ontwikkeling. Hieronder vind je een basis-literatuurlijst die we gebruiken in cursussen en trainingen. De literatuur is onderverdeeld in twee hoofdstukken: kernkwaliteiten en maatschappelijke thema's. Let op: deze digitale reader is nog een work-in-progress. Sommige pagina's zijn nog niet helemaal volledig. Graag je begrip daarvoor.
 

Kernkwaliteiten
Hieronder vind je literatuur over culturele, sociale, economische en filosofische kennis en methodieken die je nodig hebt om zelf sociaalartistieke praktijken te kunnen ontwikkelen en uitvoeren. 

 • Creatieregie
  Literatuur en weblinks vanuit de optiek van (verander)management, (project)organisatie en leiderschap. 
 • Sociale kracht
  Literatuur en weblinks vanuit de optiek van de sociale sector, wijkaanpak en maatschappelijk engagement . 
 • Creatieve kracht
  Literatuur en weblinks vanuit de optiek van kunstenaars, de culturele sector en artistieke authenticiteit. 
 • Cultureel Ondernemen
  Literatuur en weblinks vanuit de optiek van cultureel ondernemen, opdrachtnemers, opdrachtgevers en fondsen, inclusief alternatieve economische modellen. 
 • Grondslagen en ethiek
  Literatuur en weblinks met een wetenschappelijke, kunsthistorische, filosofische, beleidsmatige, politieke en/of ethische invalshoek.  

Maatschappelijke thema's
Hieronder vind je literatuur over de rol van kunst in specifieke maatschappelijke sectoren zoals wijkaanpak, zorg en onderwijs. Je vind hier informatie over relevante beleidsontwikkelingen, koplopers, praktijken en impactstudies.

Denk mee
Weet je nog inspirerende literatuur die hier niet mag ontbreken? Laat het ons weten! Mail info@cal-xl.nl, liefst met een pdf van de betreffende publicatie.  

Simon van Dommelen