CAL-XL & ICAF

14 januari 2014

ICAF Rotterdam is terug! Woensdag 26 tot en met zondag 30 maart 2013 kan je je onderdompelen in locatietheater, reuzenpoppen, straatparade’s, masterclasses, workshops, beeldende kunst, dans en livemuziek. Community Arts gezelschappen van over de hele wereld komen naar Rotterdam om hun voorstellingen te laten zien en werkwijzen uit te wisselen. En dit jaar is CAL-XL er meer bij betrokken dan voorgaande jaren! Het thema van het 6e ICAF, wat eens in de drie jaar door het Rotterdams Wijktheater georganiseerd wordt, is RUIMTE.

CAL-XL is op twee manieren actief betrokken bij het ICAF. We zijn medeorganisator van twee van de drie artist in residence projecten die dit jaar worden georganiseerd. Dansnest uit Breda maakt samen met Retina Dance Company uit de UK een dansproductie in de wijk ‘Hoge Vught’. Artistiek leiders zijn Nana van Moergestel, Neel Brans en Filip van Huffel. Motel Spatie uit Arnhem en SPOTs uit Kosice hebben een samenwerkingsproject met de kunstenaars Ľudmila Horňáková en Krista Burger. Het project heet Homo Ludens en verkent hoe mensen spelenderwijs meer invloed kunnen verwerven op de openbare ruimte. Bij Ľudmila vooral in sociale zin, bij Krista meer in relatie tot de fysieke omgeving. De derde residency – waar CAL-XL minder direct bij betrokken is – wordt vormgegeven door het RWT met jonge, op het moment zeer populaire theatermaakster Louise Lowe uit de Ierland.

Ruimte voor inspiratie
Alle drie de projecten hebben ‘ruimte’ als thema en hebben als doel dat de betrokken makers zich laten inspireren door de werkwijze van de ander. De resultaten van alle drie de residencies worden op tijdens het ICAF getoond en besproken op zaterdagmiddag 29 maart.

Radiowagen EMPAF
Naast de residencies zijn we ook medeorganisator van een soort ‘Ronde van Gallië’ met een radiowagen van EMPAF. Leden van dit communityarts network uit de midlands gaan op bezoek bij Nederlandse praktijken en doen daar op verschillende manieren verslag van tijdens de tour en gedurende het ICAF.

Güner Güven