Manifest en praktijkbeschrijving participatieve kunstpraktijken

3 juni 2015

Hoe voer je het gesprek over de kracht van participatieve kunstpraktijken voor een samenleving in transitie, zonder te verzeilen in typische tegenstrijdigheden als artistiek versus sociaal, publiek versus privaat, instrumentalisering versus autonomie? Hoe kom je tot een taal waarin zowel kunstenaars, sociale organisaties, beleidsmakers, opdrachtgevers als kunstenhuizen dat gesprek samen kunnen voeren? Met die vragen trokken Dēmos (BE) en CAL-XL (NL) naar de Scheldemond-regio en onderzochten deze kwesties in de Community of Practice 'Kunst in Transitie'. Sandra Trienekens en Wouter Hillaert vertaalden de discussies in een 'Manifest voor partcipatieve kunstpraktijken'. Het vormt een tweeluik met de beschijving van zes prakijken uit de scheldemondregio die mede de basis vormden voor deze analyse. Dit deel is geschreven door An van den Bergh en Sikko Cleveringa. 

We zijn zelf erg tevreden met het resultaat. Het manifest geeft wat ons betreft de kern weer waar CAL-XL en haar netwerk voor staat. Het praktijkdeel geeft inzicht hoe wij  nu naar praktijken kijken. In najaar 2015 wordt er nog op verschillende manieren follow-up gegeven aan dit traject. 

Download hier het manifest

Download hier het praktijkboekje

Het programma 'Kunst in Transitie' werd mogelijk gemaakt door de Scheldemondraad, het permanent overlegplatform van de provincies Oost- en West-Vlaanderen (B) en Zeeland (NL) en de gemeenten in de Euregio Scheldemond. De Scheldemondraad wenst met dit project en andere projecten de grensoverschrijdende samenwerking te intensiveren en bruggen te bouwen tussen Vlamingen en Zeeuwen.

Lees hier meer over de CoP Kunst in Transitie

Dennis van Dorem