Masterclass Future Writing about Art & Local Communities

17 september 2012

Community Arts Lab XL en Domein voor Kunstkritiek organiseren een unieke driedaagse masterclass kritisch schrijven over kunst in, met en voor lokale gemeenschappen!

In samenwerking met kunstenaarscollectief PeerGrouP (Drente), dansgroep De Dansers (Utrecht), Het Dagblad van het Noorden en De Groene Amsterdammer verzorgen we op 8 november (avond), 22 november (overdag) en 6 december (avond) boeiende bijeenkomsten voor (cultuur)journalistiek talent en (toekomstige) experts die ook de ambitie hebben te schrijven. 
Van harte worden uitgenodigd:   

  1. Cultuuraanjagers en beleidsmakers, onderwijzer en docenten
  2. Kunstenaars
  3. Alumni en studenten in relevante wetenschappelijke disciplines (bijv voeding en leefwijzen, ontwikkelingen in de landbouw, planologie,  biologie, onderwijskunde, pedagogiek
     

Programma

Joep van Ruiten, redacteur kunst van Dagblad van het Noorden doet vanaf januari 2012 voor zijn krant  - soms samen met een collega en soms met een expert - kritisch verslag van de PeerGroup activiteiten. De PeerGroup, maakt (theater) projecten geïnspireerd door het landschap, de landbouw en thema’s van het platteland. Theatercriticus van De Groene Amsterdammer Loek Zonneveld zoekt met een onderwijsdeskundige naar de mooiste manier om de waarde van het werk van choreograaf Wies Merkx, artistiek leider van De Dansers te beschrijven. Hun ervaringen vormen het lesmateriaal. Sikko Cleveringa, projectleider van het Community Art Lab XL en auteur van het boek Cultuur Nieuwe Stijl  introduceert de ProjectScan, een instrument om community arts projecten te waarderen.

Donderdag 8 november 19.00 – 22.00, de Reuzenhal, Utrecht Overvecht

In haar eigen danshuis in Utrecht Overvecht, een immens grote fabriekshal genoemd de Reuzenhal,  presenteert choreograaf Wies Merkx haar werk met scholieren. Loek Zonneveld deelt zijn ervaringen bij het schrijven over dit werk.
Thema: de kritisch journalistieke opgave een artistieke bril te combineren met onderwijskundige en  sociaal-maatschappelijke kwaliteitscriteria. De deelnemers krijgen de opdracht een voorstelling / presentatie van De Dansers kritisch te beschrijven. Zie ook: dedansers.nl.

Donderdag 22 november 10.00 – 14.00 of 14.00.- 18.00. Locatie wordt nader bekend gemaakt

Joep van Ruiten doet verslag van zijn wederwaardigheden bij het schrijfexperiment voor het Dagblad van het Noorden. Van zijn aanwezigheid maken we gebruik om de opdracht van 8 november te bespreken. Een tweede schrijfopdracht: de deelnemers beschrijven in duo’s een project van De PeerGroup. Zie ook: peergroup.nl.

Donderdag 6 december 19.00 – 22.00, kantoor Domein voor Kunstkritiek. P/A DasArts Amsterdam

Gast is Sikko Cleveringa, projectleider  van CAL-XL en auteur van het boek Cultuur Nieuwe Stijl. Hij introduceert de Project Scan, een instrument voor de monitoring en validering van community art projecten. We bespreken de tweede schrijfopdracht en leggen de Project Scan naast de teksten.


Praktische info

De deelnemers maken in duo’s (de journalist en de deskundige) een journalistiek product.
Workshopleiders: Ingrid Docter (CAL-XL) en Sonja van der Valk (Domein voor Kunstkritiek)
Deelnemersbijdrage: 75 euro  (excl. BTW) 
Aanmelden: door te  bellen of te mailen naar Sonja van der Valk, sonjavandervalk@domeinvoorkunstkritiek.nl, M 06 51 47 35 45

 

Deze masterclass is mede mogelijk gemaakt door de Van Bijleveltstichting

 

Pierre Rutgers