Masterclasses voor cultuurjournalisten en wetenschappers

18 april 2012

Het Domein voor Kunstkritiek brengt cultuurjournalisten en wetenschappers met journalistieke interesse en ambitie in een uniek programma samen vanuit de gedachte dat veel hedendaagse kunstpraktijken door beide gezien en beschreven moeten worden. Samen met organisaties uit de kunstwereld organiseert het Domein drie masterclasses over bijzondere en innovatie kunstpraktijken. Zie ook www.domeinvoorkunstkritiek.nl

In masterclass III Future writing about art & local communities staat de community arts centraal
In het dit blok werkt Domein voor Kunstkritiek nauw samen met CAL-XL. Dit blok heeft als focus de kritisch journalistieke verslaglegging van community art projecten.

De cases worden aangeleverd door o.a het Dagblad van het Noorden, op 8 november, 22 november en 6 december.
 Er zijn nog een aantal plekken! Je kunt je nu nog inschrijven.

Inhoud van Masterclass III
Er wordt een bezoek gebracht aan de Drents-Groningse veenkoloniën. Het gebied van de aardappel en suikerbiet speelt de hoofdrol in tal van PeerGroup – activiteiten. De PeerGroup bemoeit zich actief met de vraagstukken die de bewoners bezighouden: de plannen voor nieuwe vormen van energiewinning en een afnemend inwonertal. Lees meer daarover hier.

 • Joep van Ruiten, kunstredacteur van het Dagblad van het Noorden en zijn collega-redacteuren doen de komende maanden op experimentele wijze verslag van De Streek.
 • Theaterjournalist Loek Zonneveld, theaterredacteur van de Groene Amsterdammer, en collega's nemen de maat van een van de vele lokale projecten in Amsterdam Noord. Hun ervaringen vormen de basis van Future writing about art & local communities.
 • Een van de andere gasten is Sikko Cleveringa, directeur van het Community Arts Lab en auteur van het boek Cultuur Nieuwe Stijl. In de masterclass maken we gebruik van de zogenaamde Project Scan, een instrument voor de monitoring en validering van community art projecten.

Eindproduct
De deelnemers maken in duo’s – cultuurjournalist en wetenschapper – een journalistiek product. De bijeenkomsten worden geleid door Ingrid Docter (CALXL) en Sonja van der Valk (Domein).

Overzicht Masterclasses

 • Masterclasses I:
  Blogging the future of technology & art: DEAF en Virtueel Platform.
 • Masterclasses II:
  Writing to connect – art journalism and the 21st century museum: Van Abbe Museum en Satellietgroep.
 • Masterclasses III:
  Future writing about art & local communities: CAL XL en PeerGroup.

Inschrijven is nog mogelijk! Vol=Vol

Inschrijven doe je door een email te sturen naar info@domeinvoorkunstkritiek.nl
Kosten per blok:
€ 125 euro (excl. BTW) - inclusief bezoek projecten, tickets, museum, exposities, en maaltijden.
Maximaal aantal deelnemers: 10

Meer informatie: www.domeinvoorkunstkritiek.nl

 

Linn den Hollander