Ogen dicht en gaan!

17 oktober 2011

In het Community Arts Learning Lab (CALL) worden veertien kunstenaars klaargestoomd voor de praktijk. Het doel: na één jaar op eigen benen staan in het roerige landschap van community arts. Naast de leerpraktijken zijn er eens per maand één a twee theoriedagen. Iedere maand rapporteert een student over zijn of haar ervaring. De spits wordt afgebeten door beeldend kunstenaar Rogier Dikker...

"Vanuit het hele land zijn we afgereisd naar Utrecht om gezamenlijk weer terug de schoolbanken in te gaan. Het veilige klaslokaal is echter niet waar we beginnen. Direct duiken we de theaterzaal in met Luc Opdebeeck van Formaat. Naamspelletjes volgen en vertrouwensbanden worden opgebouwd. We leren elkaar op een directe manier en in volle overtuiging kennen. Ogen dicht en gaan!

De fysieke ochtend wordt gevolgd door een inspirerend praktijkvoorbeeld van Ida van der Lee in de middag. De eerste opleidingsrituelen ontstaan en openhartigheid viert hoogtij aan het einde van dezelfde middag. Tranen en lachsalvo’s wisselen elkaar af. Ik ben onder de indruk van de verhalen die ik hoor, en de verschillende wegen die men heeft afgelegd om hier te komen. Het ijs is definitief gebroken. Er volgt een avond van zelfbeoordeling en reflectie. Moe en voldaan gaat een ieder richting huis om de volgende ochtend weer om 10.00u paraat te staan. Wat zal de dag ons ditmaal brengen?

Nu volgen toch echt de schoolbanken met veel theorie in een hoog tempo. In de les Partners in Community Arts vliegen we van ‘categoriaal’ naar ‘meso’ om via de Atlas der Gemeente weer terug te keren bij de nulmeting, waar we de vertrouwde vraag krijgen voorgelegd: Hoe meet je kunst?
Lang kunnen we er niet bij stilstaan want Freek Titselaar staat voor de deur, die ons gaat leren een ‘bedrijf’ te hebben. Er wordt een jaar vooruit gekeken en doelstellingen gesteld, projectbegrotingen naast jaarbegrotingen gelegd en van kunstenaar veranderen we in korte tijd in een compleet bedrijf!
We zijn begonnen…"

 

Community Arts Learning Lab (CALL) is een eenjarige post-HBO opleiding voor makers/kunstenaars en wordt aangeboden door Cultuur-Ondernemen, Kunstfactor en CAL-XL. In oktober 2012 start de opleiding opnieuw. Hou onze website in de gaten voor meer informatie.

Farida Moultmar