Talkshow ‘Pop-up of Co-op?’

26 maart 2013

Dit voorjaar organiseert CAL-XL samen met Stichting Freehouse en een speciale redactie een serie van 12 talkshows over creatieve wijkontwikkeling. De Talkshows hebben een performatief karakter (denk aan TED Talks) en vinden vanaf 29 maart t/m 14 juni elke vrijdagmiddag tussen 17:00 en 19:00u plaats in het Wijkwaardenhuis in Afrikaanderwijk, Rotterdam.

Het netwerk van het door Jeanne van Heeswijk geinitieerde Freehouse gelooft sterk in de het belang en de kracht van lokaal verankerde creatieve wijkontwikkeling. Met artistieke interventies werken zij aan nieuwe relaties en nieuwe beelden binnen de alledaagse werkelijkheid van hen die in de wijk wonen en werken. Dat resulteert in nieuwe wijkwaarden: sterkere culturele, sociale en ook economische waardes. Een coöperatieve aanpak moet er voor zorgen dat deze waardes ook eigendom worden en blijven van de lokale producenten. Volgens Freehouse levert dit een fundamenteel andere ontwikkeling op dan de klassieke gentrification waarbij je zou kunnen zeggen dat de waardemakers en de waardevangers vaak van buiten de wijk komen. Door de co-op aanpak complementair aan de meer klassieke gentrification te ontwikkelen verklein je mogelijk het risico dat mensen die binnen de wijk wonen en werken op termijn worden verdrongen. Maar is dat ook zo? En hoe doe je dat dan?

In een serie van 12 talkshows brengen we de praktijk en theorie van deze benaderingen samen en onderzoeken we met sprekers, referenten, gasten en publiek de zin en onzin van diverse vormen van alternatieve culturele, sociale en economische wijkontwikkeling. Het wordt niet alleen een ‘talk’ maar ook een beetje een ‘show’ omdat we de sprekers er toe verleiden niet alleen wat te vertellen, maar vooral ook wat te laten zien, proeven, ruiken, doen zodat het publiek zich op diverse manieren tot het onderwerp kan verhouden. Na de talkshow is er een borrel en gelegenheid om in het Wijkwaardenhuis nog wat te eten (wel vooraf even reserveren).

Data: iedere vrijdag van 29 maart t/m 14 juni 2013.
Tijd: van 17.00 tot 19.00 met aansluitend gelegenheid tot een maaltijd (wel vooraf reserveren)
Locatie: Wijkwaardenhuis Afrikaanderwijk, Pretorialaan 141, 3072 EL, Rotterdam
Organisatie: CAL-XL i.s.m. Freehouse, oud medewerkers Kosmopolis Rotterdam en een groot aantal netwerkpartners.
Toegang: Vrijwillige bijdrage na afloop
Contact: Jasmina Ibrahimovic info@cal-xl.nl
Reserveren maaltijd: info@wijkwaardehuis.nl (€ 15,- pp)

Eerst komende Talkshows
12 april: Pop-op of Co-op: Nieuwe Spelregels
19 april: Pop-op of Co-op: Het effect van kunst
 

Meer info: www.wijkwaardenhuis.nl

Pierre Rutgers