Tweede ronde Talkshows in het Wijkwaardenhuis!

10 mei 2013

Dit voorjaar organiseert CAL-XL samen met Stichting Freehouse en een speciale redactie een serie van 12 talkshows over creatieve wijkontwikkeling. De Talkshows hebben een performatief karakter (denk aan TED Talks) en vinden vanaf 29 maart t/m 14 juni elke vrijdagmiddag tussen 17:00 en 19:00u plaats in het Wijkwaardenhuis in Afrikaanderwijk, Rotterdam. Inmiddels is de eerste helft van de talkshows achter de rug en kijken we uit naar de volgende vijf! Kijk hieronder wat je kunt verwachten.
Graag tot ziens op een van de talkshows!


Vrijdag 17 mei Refuse, Reuse, Recycle

Met o.a. Bas van den Berg van stichting TreeHouse en Jan Jongert van Superuse Studios. Stichting TreeHouse bedenkt en voert concepten uit waarin hergebruik van materialen centraal staat. Hun motto: Afgedankt materiaal wordt het pronkstuk van je eigen creativiteit. Superuse Studios (voorheen bekend als 2012Architecten) werkt aan een duurzame samenleving door waarde- en energiestromen in beeld te brengen. Beide organisaties zijn in de Afrikaanderwijk actief en vertellen over hun ervaring en bevindingen.

Vrijdag 24 mei Alternatieve monetaire systemen

Met o.a. Luc Manders over de Zuiderling, een alternatief monetair systeem voor Rotterdam Zuid. Freehouse werkt in Afrikaanderwijk aan de ontwikkeling van een alternatieve economie gebaseerd op principes van lokaliteit, solidariteit en duurzaamheid. Kun je die extra kwaliteiten ‘afrekenen’ binnen de reguliere economie (al dan niet met een eigen keurmerk als Streekproduct, Fairtrade of Eco) of ben je dan toch aangewezen op een alternatief monetair systeem (zoals LETS en andere moderne vormen van ‘ruilhandel’)?

Vrijdag 31 mei Kunst als waardemaker 

Met o.a. Sabrina Lindeman, (voorheen Hotel Transvaal en nu Binckhorst Den Haag) Simon van Dommelen (NoorderparkKamer, Amsterdam Noord) en Godelieve Spaas. Niet alleen in Rotterdam, maar ook in Den Haag en Amsterdam zoeken kunstenaars naarstig hoe zij alternatieve waarden kunnen toevoegen en hoe deze te ‘vangen’ is. We gaan in gesprek met Sabrina Lindeman en Simon van Dommelen hoe zij dat in de praktijk proberen vorm te geven en met Godelieve Spaas die daar als onderzoeker op reflecteert.

Vrijdag 7 juni Cultureel ondernemen in de nieuwe economie

Kan je als cultureel ondernemer in de nieuwe economie je activiteiten ook renderend maken in termen van 'oude economie' of haal je al dan niet noodgedwongen ook en vooral rendement op andere waarden zoals 'geluk, creativiteit en betekenisvolle relaties'. Kan de nieuwe economie zonder subsidie en sponsoring? We gaan er over in gesprek met ondernemers die daar - al dan niet met een culturele invalshoek - zelf een weg in zoeken (namen volgen binnenkort).  
NB. Dit is een iets andere invalshoek dan het thema 'de ondernemer als 'Best Person''' die aanvankelijk hier gepland stond maar daar heeft het nog wel een sterke link mee.

Vrijdag 14 juni Slotdebat Pop-up of Co-op

Met o.a. een compilatie van - en een reflectie op – de voorgaande serie van 10 talkshows. Met een panel van ervaren denker en doeners blikken we terug op de gesprekken die we de afgelopen weken hebben gevoerd, de vragen die dat oproept en de antwoorden die we hebben gekregen. Wat zijn wij wijzer geworden over het aanjagen van alternatieve culturele, sociale en economische ontwikkelingen. Hoe gaan we daarmee verder in de Afrikaanderwijk? Op welke manier blijven we daarover in gesprek met geestverwanten? We sluiten de middag af met een door de Wijkkeuken van Zuid verzorgde gezamenlijke maaltijd.


PRAKTISCHE INFO

Data: iedere vrijdag t/m 14 juni 2013.
Tijd: van 17.00 tot 19.00 met aansluitend gelegenheid tot een maaltijd (wel vooraf reserveren)
Locatie: Wijkwaardenhuis Afrikaanderwijk, Pretorialaan 141, 3072 EL, Rotterdam
Organisatie: CAL-XL i.s.m. Freehouse, oud medewerkers Kosmopolis Rotterdam en een groot aantal netwerkpartners.
Toegang: Vrijwillige bijdrage na afloop
Contact: Jasmina Ibrahimovic cal-xl@zimihc.nl
Reserveren maaltijd: info@wijkwaardehuis.nl (€ 15,- pp)

Jasmina Ibrahimovic