Wie is er bang voor amateurs; conclusies en verslagen

3 oktober 2011

Op 9 september 2011 vond de werkconferentie Wie is er bang voor amateurs plaats, georganiseerd door het Theater Instituut Nederland, Kunstfactor en het Fonds voor Cultuurparticipatie en ging over de wisselwerking tussen professionals en amateurs. Hieronder lees je een kort verslag van de conferentie, en vind je links naar de column van Ivo van Hove, de blog van Karolina Spaic, de pitch voor 'het beste idee' van Jan Jaap Knol, en natuurlijk de foto's...

Waar ging het over?
Wat doen vuilnismannen in een voorstelling en wat zoeken theatermakers op de boerderij? De tijd van schotten tussen kunst en samenleving is voorbij. Samenwerken biedt kansen. 120 artistiek leiders, educatiemedewerkers en andere ervaringsdeskundigen kwam op de dag bij elkaar om te brainstormen en van elkaar te leren.

Ivo van Hove opende de middag met een column over de noodzaak van nieuwsgierigheid en liefhebben. Paul Reeve, director of education van de Royal Opera House in Londen hield een inspirerend verhaal over het belang van duurzaam investeren in samenwerken en visionair leiderschap.

Het was een zeer divers gezelschap: pioniers van het eerste uur en trendvolgers, kleinschalige specialisten en grote repertoiregezelschappen; allen met ervaring in een theaterpraktijk waar professionele en niet-professionele kunstenaars elkaar op de werkvloer ontmoeten. Ze luisterden kritisch naar elkaars praktijkervaringen, vergeleken werkwijze en motivatie en gingen in een achttal werkgroepen met elkaar in gesprek over ambitie, motivatie, co-eigenaarschap, kwaliteit van proces en artistiek product en andere thema’ s. Tijdens de conclusie was er een sterke roep voor meer samenwerking tussen pioniers van het eerste uur en ‘de gevestigde orde’ – beiden aanwezig, en na afloop schouder aan schouder aan de borrel.

Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie lanceerde bij de conclusie een pitch voor ‘het beste idee’ voor nieuwe vormen van samenwerken. Het gaat specifiek om ideeën die door amateurs én professionals worden ontwikkeld. De winnaar wordt beloond met een ontwikkelbudget van € 5.000,- om een basis te leggen voor een nieuwe samenwerking.

Publicatie
Half oktober verschijnt op de website van het TIN de publicatie Wie is er bang voor amateurs met aanbevelingen die de conferentiedeelnemers in werkgroepen deden ten aanzien van een aantal kernwaarden en uitgangspunten voor het werken in deze specifieke kunstpraktijk.

Dennis van Dorem