Wijkwaardenhuis Afrikaanderwijk Rotterdam geopend

27 maart 2013

Op 22 Maart is onder grote publieke belangstelling het Wijkwaardenhuis geopend. Het voormalige Gemaal op Zuid, in Afrikaanderwijk Rotterdam, is vanaf nu een platform voor creatieve wijkontwikkeling. Het maakt de kracht en noodzaak van lokale productie tastbaar. Je vindt hier het beste van wat de Rotterdamse Afrikaanderwijk te bieden heeft. Het is daarnaast ook een plek voor nieuwe ontmoetingen en samenwerkingsvormen voor iedereen met interesse in - en belang bij - creatieve wijkontwikkeling: alternatieve culturele, sociale en economische ontwikkeling met kunst als katalysator. Je treft hier niet alleen Rotterdammers maar ook koplopers die elders actief zijn. Het Wijkwaardenhuis is de spil in een internationaal netwerk.

Freehouse en CAL-XL
Het Wijkwaardenhuis is een initiatief van Freehouse dat o.l.v. Jeanne van Heeswijk al sinds 2008 actief is in de wijk. CAL-XL is recentelijk partner geworden in deze onderneming. De komende maanden zetten we samen alles op alles om dit initiatief een duurzame plek te geven binnen de wijk en in de stad. De specifieke bijdrage van CAL-XL bestaan o.a. uit de organisatie van 12 talkshows over creatieve wijkontwikkeling (‘Pop-up of Co-op?’ van 29 maart t/m 14 juni iedere vrijdag om 17 tot 19 uur) en de opzet van een participatieve baseline en impact studie voor een meerjarige cultuurimpuls in de wijk. Het Wijkwaardenhuis is ook de uitvalsbasis voor overige activiteiten van CAL-XL in de regio. We zijn daar de komende tijd in ieder geval iedere vrijdag te vinden.

Waarom een Wijkwaardenhuis? 
In het midden van Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug in Zuid, tussen de oude havens en de kuip, ligt een intrigerend stukje Nederland, Europa, Wereld: De Afrikaanderwijk. Op het eerste gezicht heerst hier bij uitstek de culturele, sociale en economische crisis van een typische achterstandswijk in een grote West Europese stad. Wie beter kijkt ziet een fascinerend netwerk van overlevers, ondernemers en creatieven die elkaar steeds beter weten te vinden in alternatieve culturele, sociale en economische ontwikkeling. De motor achter deze alternatieve kijk en dit alternatieve handelen zijn Jeanne van Heeswijk en Liane van der Linden met de teams en de netwerken van Freehouse en Kosmopolis. Vanaf 2008 hebben zij zich met een groot aantal interventies, experimenten en reflecties geroerd in deze dynamiek. Eenvoudig is het niet en Kosmopolis heeft inmiddels de deuren moeten sluiten. Freehouse streeft er naar om genoeg draagvlak vanuit de wijk, de stad en vanuit de rest van de wereld te genereren om op deze plek echt het verschil te gaan maken. In dit iconische gebouw gaan we de komende maanden alles samenbrengen van wat je kunt zien, horen, doen, proeven, bespreken over alternatieve culturele, sociale en economische ontwikkeling. We vragen iedereen er aan bij te dragen om dit project met ons tot een duurzaam succes te maken.

Jasmina Ibrahimovic