Winnaars Movisie Filmfestival!

6 april 2011

Op 1 april jl., zijn de prijswinnaars van het Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival 2011 bekend gemaakt. Het Poolse Pericles Prince of Dolne Miasto ging met zowel de jury- als de publieksprijs naar huis voor het beste project. In de categorie beste product won de Noord-Ierse Willy Wonka ook zowel de jury- als de publieksprijs.

De prijzen zijn uitgereikt aan het kunst en cultuur project en product dat het meest gewaardeerd is om haar positieve bijdrage aan leefbaarheid in buurten en wijken. Er werd ruim 2.200 keer gestemd. De prijzen werden uitgereikt tijdens het International Community Arts Festival in Rotterdam. Met het Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival brengt MOVISIE in beeld op welke manier kunst- en cultuurprojecten de leefbaarheid in wijken en buurten positief beïnvloeden. Uit de in totaal 70 beoordeelde filmpjes nomineerde de vakjury er 10 op basis van kwaliteit van het project, product, video en inspiratiefactor. Tot en met 25 maart 2011 kon er op de website van MOVISIE gestemd worden op de filmpjes. Er werd bij deze tweede editie ruim 2.200 keer gestemd, een verdubbeling van het aantal stemmen bij het festival in 2009.

Prijswinnaars

Het Poolse project Pericles Prince of Dolne Miasto kreeg 41% van de stemmen voor het beste project. Zij slepen zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht en ontvangen €1.500,- aan prijzengeld. De jury: 'Dolne Miasto laat de belangrijkste kracht van community arts zien. Het is niet alleen een praktisch middel om verloederde wijken te revitaliseren en de wijk terug te geven aan bewoners. Het is ook een manier om wijkbewoners nieuw toekomstperspectief te bieden. Kunst als een spiegel van het leven en als instrument voor verandering.' Het Noord-Ierse Willy Wonka won, eveneens de jury- én publieksprijs, in de categorie beste product van een kunst- en cultuurproject. 36% van de stemmen ging naar de film die een unieke recreatie is van de bekende film 'Sjakie en de chocoladefabriek'. De jury: 'Als kijker krijg je een glimlach op je gezicht, de film geeft je een warm gevoel. De regisseur liet de deelnemers, geheel in strijd met de regels van het acteren, hun persoonlijkheid overbrengen. Fris en vrolijk. Een verfijnde balans tussen acteren en special effects.'

Inspiratie

Projectleider Harry Mertens is blij met het overweldigend aantal stemmen: 'Vanaf het moment dat er gestemd kon worden, liep het storm op de website. Ik hoop dat het festival projectuitvoerders inspireert om kunst en cultuur vaker in te zetten in buurten en wijken. En dat mensen de resultaten van hun project via een filmpje onder de aandacht willen brengen om zo ook anderen te inspireren.' Bekijk de filmpjes van de prijswinnaars, het juryrapport en de filmpjes van de overige genomineerden op www.kunstencultuurvoorjewijk.nl.

Lees het interview met projectleider Harry Mertens!

Bekijk de foto's van de prijsuitreiking op CAL-XL Flickr!

Farzana Haider