translate share

Atlantikwall

In het kader van het provinciale programma Kustarchitectuur & Identiteit ontwikkelt Cultuurcompagnie Noord-Holland twee bijzondere projecten met verhalen over de oorlog, de bouw van de Atlantikwall en wederopbouwperiode van Petten en IJmuiden.

Oude en jonge bewoners vertellen over hun persoonlijke geschiedenissen, over het leven in een stad die door de oorlog ingrijpend is veranderd, en hun toekomstplannen. Cultuurcompagnie vertaalt deze verhalen samen met Theaterstroom en theatermakers Ingrid Doctor en Aad Spee in bijzondere locatievoorstellingen voor en door de inwoners van Petten en IJmuiden.

De voorstelling Verhalenkapper greep terug op het historische gegeven van een mobiele kapper die na de oorlog wekelijks langskwam in Petten. Zittend in de kapperstoel kwamen de verhalen van inwoners los. De theatrale vertellingen werden afgewisseld met bijdragen van locale muziek- en theaterverenigingen.

De voorstelling Verhalentheater is te zien in de de speciaal hiervoor opengestelde Burgerzaal van het stadhuis van de gemeente Velsen. In de voorstelling vertellen oude IJmuidenaren over de ingrijpende ervaringen in de oorlog en jongeren over hun toekomstplannen. Architect Dudok, die een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de stad, is de ontwerper van de Burgerzaal en speelt een hoofdrol in het stuk. De geschiedenis van IJmuiden komt tot leven.

De voorstellingen zijn een initiatief van Cultuurcompagnie Noord-Holland. Hierin werken we samen met Theaterstroom die zich richt op de vertaalslag van verhalen naar theater. De Provincie Noord-Holland wil Noord-Hollanders betrekken bij het erfgoed in hun directe leefomgeving, zeker daar waar belangrijke ruimtelijke veranderingen op stapel staan. Dit doet de Provincie onder meer door de ondersteuning van het project Atlantikwall en het digitale verhalenplatform www.oneindignoordholland, waar verhalen van dit project te zien en te beluisteren zijn. Het project wordt verder mede mogelijk gemaakt door bijdragen van gemeente Zijpe, gemeente Velsen, Prins Bernard Cultuurfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Contactpersoon voor dit programma


Cultuuraanjager

Programma-eigenaar

cultuurcompagnie

Website(s)

Locatie(s)

Looptijd programma

aug 2013 - aug 2013

Positionering

i

Dit programma heeft vooral invloed op het gebied van...

  • gemeentelijke overheden en fondsen (intendant)
  • maatschappelijke en culturele instellingen/professionals (cultuurmakelaar)