translate share

Atlantikwall Verhalentheater IJmuiden

IJmuidenaren aan het woord over hun stad

De gevolgen van de Atlantikwall in een theatertekst, gespeeld en bevolkt door jongeren van nu en toen.

Jonge Ijmuidenaren van 65 jaar geleden zijn afgelopen jaar bevraagd over hun ervaringen ten tijden van de tweede wereld oorlog. Zij verhalen over hoe zij de start van de oorlog, de capitulatie, de evacuatie en de wederopbouw hebben ervaren als jongere in de oorlog. Een aantal van hen is 'live' in de voorstelling middels videoprojectie. Die verhalen van deze 80 jarige zijn de basis van de voorstelling.

Maar in de theatertekst wordt er niet alleen naar het verleden gekeken. Het wederopbouw plan van Dudok en Dudok zelf spelen een rol in de voorstelling, als ook de moeder van alle 16 jarige en de mooie oud IJmuiden. De ’16 jarige’ van nu worden bevraagd naar de droom voor de toekomst met betrekking tot hun stad IJmuiden. Dat levert verrassende dialogen op tussen de jongeren van nu, Dudok, de moeder, Oud IJmuiden en de vertellers die 16 waren gedurende de oorlog. . Oudere IJmuidenaren delen ingrijpende ervaringen van tijdens de oorlogsjaren, en jongeren vertellen over hun toekomstplannen. In de verhalen van de oudere bewoners gaat het over de bouw van de Atlantikwall, de evacuatie uit hun huis en de sloop en wederopbouw van IJmuiden naar ontwerp van Dudok. Dat mooie oud-IJmuiden lijkt lang geleden. Maar ze weten het zich te herinneren als de dag van gisteren. En wat denken de jongeren van de stad? Voelen zij zich thuis? Is er voldoende te beleven? Zien ze een toekomst voor zichzelf in IJmuiden?

De voorstelling speelt in de speciaal hiervoor opengestelde burgerzaal van het stadhuis in Velsen. Architect Dudok, die een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de stad, is de ontwerper van de burgerzaal en speelt een hoofdrol in het stuk.

Vooronderzoek

Er is onderzoek gedaan naar de bouw van de Atlantikwall en de wederopbouw van IJmuiden na de oorlog. Veertig IJmuidenaren die tijdens de oorlog tussen de 12 en 18 jaar waren, werden geïnterviewd. Zij vertelden over de evacuaties toen, en de uitwerking daarvan in hun huidige leven. Een aantal van de vertellers is gefilmd en als first voice in de voorstelling opgenomen. Daarnaast zijn de theatermakers op bezoek geweest bij twee vmbo-klassen waar ze vertelden over de Atlantikwall. Ze vroegen de jongeren naar hun leefomstandigheden. Ook een jongeren-musicalvereniging werd geïnterviewd. Het was de ambitie om amateurverenigingen mee te laten spelen. Uiteindelijk hebben er 2 professionals en 4 amateurs en de vertellers meegewerkt aan de voorstelling.

Het project vertelt over de geschiedenis van IJmuiden en slaat tegelijkertijd een brug naar het heden en de toekomst. De bouw van de Atlantikwall is voor een groot deel bepalend voor de lijn van de Nederlandse kuststrook. De betekenis van de wederopbouw van IJmuiden en de uitdagingen waar IJmuiden zich nu weer voor geplaatst ziet.

Contactpersoon voor dit project

Ingrid Docter
06 11352492
ingriddocter@hotmail.com

Dit project is onderdeel van het programma

Artistieke leiding

  • Ingrid Docter

Projecteigenaar

cultuurcompagnie

Website(s)

Locatie(s)

Looptijd project

aug 2011 - aug 2011

Opvoerings- of expositiedata

  • 02 nov 2011 - 10 feb 2012

Disciplines

Beeldend; Muziek; Taal; Theater; Audio-visueel

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; voortgezet onderwijs

Project is onderdeel van

i

Sommige projecten zijn onderdeel van meerjarige beleidsprogramma's voor community arts. Binnen zo'n programma worden door de jaren heen meerdere projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Programma's zijn gericht op een bepaald gebied, een doelgroep, of een specifiek thema.

Meestal heeft een cultuuraanjager of - intendant de regie op een dergelijk programma.

Meer informatie en achtergronden kun je lezen in hoofdstuk 4 van de publicatie 'Cultuur nieuwe stijl'.

Atlantikwall

Trefwoorden

herstructurering * ouderen * jongeren * oorlog *geschiedenis