translate share

Buiten komt voorbij

Interactieve installatie voor fysieke en mentale beweging

Een interactief kunstproject speciaal ontwikkeld om ouderen, mensen met dementie en de ziekte van Alzheimer 
in beweging te laten komen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal in beweging.


Installatie

Buiten komt voorbij is een 'fietsinstallatie' bestaande uit twee omafietsen, opgesteld voor een breed projectiescherm. Op dit scherm is een film met een bewegend landschap te zien waarin allerlei personages voorbij komen zodra er gefietst wordt. 
Al fietsend kun je zo de postbode tegenkomen, kinderen op weg naar het zwembad, of misschien wel Sinterklaas. De ‘passanten’ brengen als vanzelf herinneringen en verhalen van vroeger naar boven. Ook voor familie, vrienden en verzorgend personeel blijkt Buiten komt voorbij een waardevol communicatiemiddel. Het project is ontwikkeld door Carien Poissonnier en Job van Nuenen.

‘Wat heb je elkaar nog te zeggen als je niet goed uit je woorden kan komen?’ Aldus de echtgenote van een dementerende man. Als je wereld steeds kleiner wordt en je cognitie afneemt, wordt contact minder vanzelfsprekend. Buiten komt voorbij maakt communicatie en contact mogelijk door het inzetten van verbeelding.

Voorgeschiedenis

Eind 2007 werd productiebureau vrouwopdeveranda benaderd door de bestuurder van zorginstelling Pleyade, naar aanleiding van het project buurtbanken dat toen werd opgeleverd. Pleyade zocht voor de vijf nieuwbouwprojecten een kunstuiting waarin ontmoeting centraal staat. Begin 2008 presenteerde vrouwopdeveranda een conceptplan voor verschillende interactieve kunstinstallaties met als doelen: het aanzetten tot bewegen; het stimuleren van sociale contacten; * het oproepen van verwondering.

Om de werkzaamheid van het conceptplan te onderzoeken was het nodig om dieper in de organisatie te duiken. Gesteund door het rapport 'Onderzoek naar het functioneren van interactieve kunstwerken in de semi-publieke ruimte' van Jeroen Boomgaard en Linda Nieuwstad, heeft vrouwopdeveranda samen met Job van Nuenen tussen januari en juni 2009 onderzoek gedaan naar de doelgroep en de organisatie Pleyade.

Verschillende concepten zijn getest, en uiteindelijke koos Pleyade ervoor om door te gaan met de ontwikkeling van de fietsinstallatie.

Contactpersoon voor dit project

Carien Poissonnier
06 26354450
post@vrouwopdeveranda.nl

Artistieke leiding

  • Carien Poissonnier

Projecteigenaar

Stichting Buiten komt voorbij

Website(s)

Locatie(s)

Door heel Nederland voor zorginstellingen op maat.

Looptijd project

jan 2008 - dec 2016

Disciplines

Beeldend; Audio-visueel; Overig

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

particulier fonds; culturele organisatie; zorginstelling; ouderenwerk

Trefwoorden

ouderen * interactief kunstproject * fietsen * figuranten * dementie * installatie