translate share

Buurtbroodje

Alledaagse voedsel als hefboom voor creativiteit

Inwoners van de Latherusbuurt in Amsterdam-Noord ontwikkelen samen met professionele kunstenaars en bakker Isken een broodje dat symbool staat voor de buurt en haar bewoners. In een vijftal creatieve workshops (tekenen, video, fotograferen, sculptuur, schrijven) rondom een specifiek thema gaan de wijkbewoners op zoek naar de juiste receptuur, vorm en uitstraling van het buurtbroodje.

Tijdens de schrijf-, schilder- en filmworkshops leren de deelnemers met kunstenaarsogen naar hun eigen vertrouwde omgeving te kijken. De resultaten van de workshops dienen als moodboard voor het ontwerp van het broodje, dat door de buurtbakker in productie wordt gebracht.

Eindexpo

Het buurtbroodje is verkrijgbaar op het Noorderparkfestival en andere buurtactiviteiten. Het project wordt afgesloten met een eindexpositie van alle kunstwerken in buurtcentrum de Buurtkamer, waar ook de workshops plaatsvinden. Op deze expositie worden ook portretten van de deelnemers tentoongesteld, zodat de bedenkers van het buurtbroodje eveneens zichtbaar worden gemaakt. De tentoonstelling is onderdeel van kunstroute Noord II, waarin kunstwerken die betrekking hebben tot de buurt centraal staan.

Eetbaar monument

Initiatiefnemer Teresa van Twuijver: “Buurtbakkertjes lijken allemaal te verdwijnen. Dat is jammer. Ik was zo blij toen ik in de Latherusbuurt zo’n kleine gezellige bakkerswinkel aantrof. Ik vind dat die moet worden gekoesterd. Je komt je buren nog eens tegen bij de bakker op de hoek. Daarbij komt dat brood de symbolische basis is voor het bestaan: we hebben het allemaal nodig. Met dit kunstproject wil ik onderzoeken hoe de levens en persoonlijke verhalen van buurtbewoners kunnen worden vertaald naar een ambachtelijk Buurtbroodje, een eetbaar ‘monument’ voor een bijzondere wijk in Amsterdam-Noord – met als centraal punt en kloppend hart de winkel van Bakkerij Isken.”

Buurtbroodje is een initiatief van stichting Wat Toegevoegd Moet Worden, een laagdrempelig platform voor het artistieke experiment van kunstenares Teresa van Twuijver. Tessa is mediakunstenaar, journalist, social designer en zelfstandig curator. Met haar activiteiten onderzoekt zij verschillende manieren om kunst te beleven. Voor dit project werkt de stichting onder andere samen met de Noorderparkkamer, wooncorporatie Ymere en korenmolen de Traanroeier uit Texel.

Contactpersoon voor dit project

Teresa van Twuijver
06 511 23 117
buurtbroodje@gmail.com

Artistieke leiding

  • Teresa van Twuijver

Projecteigenaar

Fonds voor Cultuurparticipatie

Website(s)

Locatie(s)

Amsterdam
De Latherus- en de Nigellewijk (Noord)

Looptijd project

feb 2013 - sep 2013

Disciplines

Beeldend; Taal; Audio-visueel

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

meer dan 50 personen

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; particulier fonds; woningbouwcorporatie; culturele organisatie; midden- en kleinbedrijf (bijv. winkelier); buurthuis; landbouw- of natuurorganisatie; partner niet genoemd in lijst