translate share

De Belevenis

De Belevenis is een uitgaanscentrum van 1600 vierkante meter voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking of dementie. De Belevenis reist door het land en opent op verschillende plekken de deuren.

Zinnenprikkelende ervaringen

In het centrum is elke centimeter gericht op genieten. Bezoekers kunnen er samen met hun familieleden of begeleiders grenzeloos ervaren, ontdekken en beleven. De inrichting van de Belevenis is sprookjesachtig en alle ruimtes nodigen uit tot horen, zien, ruiken, voelen en proeven. In acht verschillende themawerelden worden alle zintuigen op wonderlijke, magische, kunstzinnige manier geprikkeld.

Twintig kunstenaars met verschillende achtergronden werden betrokken bij het ontwerp: theatervormgevers, spelontwerpers, geluidskunstenaars, fotografen en beeldend kunstenaars. Met knuffelobjecten, kleuren, lichtjes, rookwolken, objecten en wiegende bedden worden bezoekers verwonderd, verrast en welkom geheten.

Na de eerste jaren succesvol te zijn gebleken, is in 2008 stichting De Belevenis opgericht. De Belevenis is partner van Cordaan.

Contactpersoon voor dit project

Krista Heijster
020-530 59 66
kheijster@cultuur-ondernemen.nl

Artistieke leiding

  • Krista Heijster

Projecteigenaar

Stichting AGO - dagbesteding mensen met een verstandelijke beperking

Website(s)

Locatie(s)

Amsterdam; Rotterdam; Arnhem; Groningen

Looptijd project

jan 2006 - dec 2012

Disciplines

Beeldend; Muziek; Theater; Audio-visueel; Overig

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; particulier fonds; culturele organisatie; zorginstelling; ouderenwerk

Documentatie

Film over het project
Nieuwsitem van RTV OOG over de opening in Groningen