translate share

De Tour van Frans

Theaterstuk over je thuis voelen

Een theaterproductie waarin alle regisseurs van Stut Theater hun krachten bundelen. In vier verschillende Utrechtse wijken maken zij voorstellingen met de bewoners. Daarbij verlaten de regisseurs Stut's thuishaven in Overvecht en vliegen uit naar Zuilen, De Meern, Hoograven en Kanaleneiland.

Rode draad is de start van de Tour de France, die in de zomer van 2015 begint op Nederlandse bodem. Daar waar wielrenners straks op hoge snelheid door de straten scheren, staat Stut stil in de wijken: bij de bewoners en hun verhalen. De Tour van Frans is een theatrale ronde door Utrecht en een ambitieus project: één van de meest grootschalige producties die Stut ooit heeft gemaakt.

Utrecht in beeld

Iedere regisseur maakt uiteindelijk samen met mensen uit de wijk een voorstelling. Daarbij staan bewoners zelf op het podium en spelen hun eigen verhalen. De vier voorstellingen worden verbonden in een theatrale route die het publiek mee op pad neemt dwars door Utrecht. Deze totale voorstelling geeft het publiek een beeld van verschillen en overeenkomsten van de vier wijken buiten het centrum. En van de verbindingen daartussen. Stut maakt de voorstelling om de bijzondere en karakteristieke wijken van Utrecht in de spots te zetten. Utrecht is meer dan alleen het centrum! Waarom woon je waar je woont, en waar voel jij je thuis? Wat weet je over jouw wijk, en wat valt er nog te ontdekken? Voel jij je veilig, of gebeuren er dingen die het daglicht niet kunnen verdragen? Stut zoekt antwoord op deze vragen en naar de verhalen achter de wijken. Op deze manier verbindt Stut de wijken en haar bewoners, de spelers en de toeschouwers met elkaar

Onderzoeksfase

In De Tour van Frans zoekt Stut naar de verhalen. Van bewoners die al hun hele leven in de wijk wonen, of van nieuwbakken buren die net hun verhuisdozen uitpakken. Door bewoners te interviewen en de persoonlijke geschiedenissen te verbinden aan een groter verhaal, duiken de theatermakers op micro- én macroniveau de wijken in. Het persoonlijke wordt gekoppeld aan stedelijke problematiek, én aan buurtroddels.

Tijdens de voorbereidingen gaan de regisseurs op pad in de wijken. Ze bevragen voorbijgangers en zoeken antwoorden op vragen zoals: wat weet je over je wijk en wat wil je weten? En over andere wijken in de buurt? Waar zitten geheimen die niet, of juist wel, ontdekt moeten worden? Waarom woon je waar je woont? Wanneer voel je je ergens thuis? In hoeverre bepaalt je woonplek je identiteit? De makers houden een blog bij van hun bevindingen tijdens het maak- en onderzoeksproces.

Over Stut

Stut Theater is een professioneel wijktheatergezelschap uit Utrecht en maakt theater met en voor bewoners. Stut is opgericht in 1977 en heeft sindsdien meer dan 90 producties gemaakt. Hierin hebben honderden wijkbewoners met diverse culturele achtergronden meegespeeld en hun verhalen bijgedragen. De medewerkers van Stut maken theater vanuit hun passie en liefde voor theater en de samenleving. Stut speelt gemiddeld zeven producties per seizoen waarvan er drie of vier in première gaan. De voorstellingen van Stut spelen in theaters, buurthuizen, wijkcentra, personeelskantines, scholen en op allerlei andere plaatsen.

Contactpersoon voor dit project

Donna Risa
030 - 231 18 01
donna@stut.nl

Artistieke leiding

  • Donna Risa

Projecteigenaar

Stut Theater

Website(s)

Locatie(s)

Utrecht
Hoograven, De Meern, Kanaleneiland en Zuilen

Looptijd project

sep 2013 - sep 2014

Opvoerings- of expositiedata

  • 30 mei 2014 - 11 jul 2014

Disciplines

Theater

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

15 - 25 personen

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; particulier fonds; culturele organisatie; buurthuis; welzijnsorganisatie algemeen

Kanaleneiland: theaterstuk over thuisvoelen