translate share

El Army!

Een cultureel jongerenleger met jezelf als inzet en kunst als wapen. Dit traject is gestart in november 2008 met zestien leerlingen van het Amadeus Lyceum, een cultuurschool in Leidsche Rijn (leeftijd 12-18 jaar). Met deze groep werken theatermakers Daphne de Bruin en Jeroen Kriek aan drie presentatiemomenten.

De theatermakers begonnen met een trainingsfase om de groep een aantal basisvaardigheden te leren en tot een eenheid te vormen. Ze raakten hierdoor bekend met de werkvormen. Er is gekozen voor drie verschillende diciplines in dit traject zodat de jongeren in aanraking komen met diverse kunstvormen. Regelmatig krijgen ze schrijfopdrachten. Hun verhalen worden verwerkt in de scenario’s die worden ontwikkeld tijdens het maakproces. Op deze manier blijft het scenario dicht op de huid van de jongeren. De uitgangspunten en synopsis liggen wel van tevoren vast.

De eerste presentatie was een theatrale persconferentie in Boerderij Rood/Noot. El Army, het culturele jongerenleger van Leidsche Rijn presenteerde zich hier aan anderen (vooral bedoeld voor jongeren in de wijk en voor organisaties die zich met jongeren en/of cultuur in dit stadsdeel bezig houden). Het tweede deel van het traject was het maken van een film: 'De opstand van de El Army! die in april 2009 tijdens de opening van de Cultuurcampus Vleuterweide in première ging. Het derde deel bestaat uit het maken van de muziektheatervoorstelling El Army Alive! - première januari 2010. De jongeren die aan dit laatste traject meededen, zijn geselecteerd na audities op het Amadeus Lyceum.

In alle projecten staan de jongeren zelf op de vloer. Daarnaast stimuleren we ook om jongeren deel te laten nemen aan het producerende gedeelte in de vorm van licht, geluid of camera-assistentie.

El Army! is een community arts project dat gemaakt wordt in een unieke samenwerking tussen Via Vinex, het Amadeus Lyceum en Growing up in Public.

Contactpersoon voor dit project

Daphne de Bruin

Artistieke leiding

  • Daphne de Bruin

Projecteigenaar

Via Vinex

Website(s)

Locatie(s)

Utrecht
Leidsche Rijn

Looptijd project

sep 2008 - dec 2009

Disciplines

Muziek; Taal; Theater; Audio-visueel