translate share

Hand in Hand

Multidisciplinair theater met, voor en door Feyenoord-supporters

In 2008 bestond voetbalclub Feyenoord 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum maakte het Rotterdams Wijktheater (RWT) een voorstelling over het wel en wee van deze voetbalclub.

Hand in hand gaat over de geschiedenis van de Rotterdamse volks-voetbalclub Feyenoord en haar trouwe supportersaanhang. In veel (Rotterdamse) families neemt de club een belangrijke plaats in. Mensen leven soms echt naar de wekelijkse wedstrijd toe. De emoties zijn heftig: knallende vreugde als de club wint en diep verdriet bij een verlies. Het RWT wilde een voorstelling maken waarbij deze doelgroep, die zelden of nooit in theater komt, betrokken raakt.

Deelnemers en artistieke begeleiding

De voorstelling werd gespeeld door Feyenoord-supporters, jongeren en buurtbewoners - grotendeels zonder enige theaterervaring. Ze stonden tien keer op het podium voor de uitverkochte grote zaal van Theater Zuidplein, bomvol voetbalfans.

Voor de productie werd een artistiek team gevormd onder leiding van Peter van den Hurk (eindregie, directeur RWT en lector Community Arts bij Codarts). Het team bestond uit Stefan van Hees (wijktheaterregisseur en docent circusarts); Hans Lein (jongeren- en wijktheaterregisseur); Ben Bergmans (docent jazzdans en choreograaf); Carlo Balemans (dirigent, componist en docent Harmonie/Fanfaredirectie); Kamiel Verschuren (beeldend kunstenaar).

Uitgangspunten en methodiek RWT

De uitgangspunten en methodiek van Hand in Hand zijn gebaseerd op de manier van werken die het RWT in bijna 20 jaar ontwikkelde. Daarin staan artistieke doelen voorop, terwijl het wijktheater tegelijkertijd een belangrijke sociale functie vervult. Zowel naar de deelnemers als naar het publiek. Het hoofddoel van het RWT is om kunst toegankelijk te maken voor mensen die daar niet vanzelfsprekend in zijn geïnteresseerd. En niet in de zin van 'toeleiden tot', maar door kunst te maken wortelt in de fantasie- en belevingswereld van mensen die geen reguliere theaterbezoeker zijn. Regisseur Stefan van Hees: "De werkwijze van het Rotterdams Wijktheater is eigenlijk heel simpel: als je iets met Feyenoord wilt doen, zet je supporters op het toneel; die mensen kun je dan ook in de zaal verwachten. Je gaat met mensen van de groep om de tafel zitten om te praten over de onderwerpen die hen aanspreken." (Bron: casestudy Geen mooier woord dan Feyenoord Codarts, 2009.)

Maakproces

Het maakproces van een RWT-productie duurt over het algemeen ongeveer een jaar. Daarin worden de volgende fasen doorlopen: onderzoek naar het onderwerp werving mogelijke deelnemers: buurtbewoners en supporters; geïnteresseerde studenten Codarts start met kennismaking en improvisaties met de deelnemers, op zoek naar verhalen en leren kennen van de mogelijkheden van de deelnemers verdiepende improvisaties, toewerken naar een grove opzet van de afzonderlijke delen van de voorstelling, een eerste ‘verhaallijn’ de verschillende groepen laten voor het eerst het ‘work in progress’ aan elkaar zien repeteren van de afzonderlijke onderdelen van de voorstelling samenvoegen van de afzonderlijke onderdelen van de voorstelling technische doorloop, generale repetitie *première en voorstellingen. (Bron: projectplan Hand in Hand 2006)

Partners

Het Rotterdams Wijktheater co-produceerde deze productie met Codarts Hogeschool voor de Kunsten (Conservatorium en Dansacademie), het Internationaal Community Arts Festival (ICAF) en Theater Zuidplein.

Hand in Hand was een coproductie van het RWT en Codarts Hogeschool voor de Kunsten. Initiator was het lectoraat Community Arts van Codarts, dat de productie opzette als een praktijkonderzoek naar community arts en opdracht gaf voor een methodische procesbeschrijving van het maakproces. De casestudie kun je hieronder downloaden.

Contactpersoon voor dit project

Peter van den Hurk
010 423 01 92
info@rotterdamswijktheater.nl

Artistieke leiding

  • Peter van den Hurk

Projecteigenaar

Rotterdams Wijktheater

Website(s)

Locatie(s)

Rotterdam

Looptijd project

apr 2007 - aug 2008

Opvoerings- of expositiedata

  • 26 mrt 2008 - 26 apr 2008

Disciplines

Dans; Muziek; Theater; Overig

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

15 - 25 personen

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

particulier fonds; culturele organisatie; onderwijsorganisatie algemeen; partner niet genoemd in lijst

Documentatie

Impressie
Premiere
Achter de schermen