translate share

Hey Mam Tour

Een rondreizende debattour waarin moeders en dochters met elkaar in gesprek gaan over opvoedingsproblemen, taboes, vrijheid en andere onderwerpen. Het gesprek vind telkens plaats naar aanleiding van de film 'Hey mam vertel es'. De Hey Mam Tour heeft als doel moeders en dochters van verschillende komaf via de film bij elkaar te brengen.

Zelfbeelden van moeder op dochter

De film Hey mam vertel es is een filmisch onderzoek naar twee generaties vrouwen en hun zelfbeelden. Moeders en dochters. Nu en straks. Toen en vandaag. Langs rituelen van weleer die nog steeds leven. Filmregisseur Anna Spohr liet vier tienermeisjes van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse komaf hun moeder filmen. De meiden vragen hun moeders naar de relatie met hun vaders, de tienerdromen van weleer, de vrijheden en beperkingen die ze ervaren en hun huidige toekomstverwachtingen. Ook spreken ze over de onderlinge verhouding moeder-dochter, de ideale schoonzoon en de manier waarop hun moeders het moederschap beleven.

Aanleiding

De film is een antwoord op de uitroep die toenmalig wethouder van Amsterdam Ahmed Aboutaleb deed na de moord op Theo van Gogh: "Waar zijn de moeders?" Het filmproject geeft moeders een stem via hun dochters. Is de tolerantie naar zonen groter dan die naar dochters? En bestaat er tussen dochters en moeders een sterke gemeenschappelijke band die het mogelijk maakt om culturele- en andere barrières te doorbreken?

Partners

De film Hey mam vertel es werd in 2006 gemaakt in samenwerking met het Koorenhuis en het Hofstadcollege in Den Haag. Voor Hey mam tour wordt samengewerkt met vrouwenorganisaties door heel Nederland. Zami, Mili Gorus, El Kubra, Stichting Dock, Al Nisa, Adviespunt discriminatie, Indigo Wereld, CEC, Synthese, Ikra, en Stelcom.

Contactpersoon voor dit project

Anna Spohr
anna@allaboutusfilmfactory.com

Artistieke leiding

  • Anna Spohr

Projecteigenaar

AllAboutUs Filmfactory

Website(s)

Locatie(s)

Den Haag ('s Gravenhage)
Door heel Nederland.

Looptijd project

nov 2008 - apr 2009

Disciplines

Audio-visueel

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

1 - 10 personen

Discussie
Trailer van 'Hey Mam Vertel es'