translate share

KunstZINnig

Waar kunst, zingeving en zorg elkaar ontmoeten

Het project KunstZINnig is opgezet om het belang van zingeving voor dak- en thuislozen in de hulpverlening onder de aandacht te brengen en het gesprek tussen hulpverleners, cliënten en beleidsmakers hierover te openen.

Levensvragen en creatie

Vijf kunstenaars gaven workshops aan cliënten in de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang op tientallen plekken in Nederland. Ze gingen in gesprek over zingeving, interesses, passie en wensen voor de toekomst. En werkten met tekenen, schilderen, zeefdrukken, maskers maken, dichten en moodboards maken.

Ook tijdens twee speciale manifestaties over zingeving in maatschappelijke opvang in Nijmegen en Den Haag deden meer dan honderd (ex-)dak- en thuislozen mee aan workshops. Daar gingen bovendien hulpverleners, beleidsmakers en andere geïnteresseerde met het thema aan de slag.

Beleidsmakers betrekken

Na de workshops was er een discussie. Plaatselijke politici van GroenLinks, VVD en CDA spraken met cliënten, hulpverleners en directieleden over de bezuinigingen en het doel van zingeving in de maatschappelijke opvang. Wat is dat precies, zingeving? En hoe vul je het in als het voor iedereen iets anders is?

Handboek voor mogelijkmakers

Een kunstmanifestatie een laagdrempelige, creatieve en krachtige manier om de dialoog tussen betrokken te stimuleren. Het handboek Kunstmanifestaties KunstZINnig! is bedoeld als inspiratiebron en handvat voor gemeenten en lokale projectleiders die een kunstmanifestatie rondom het thema zingeving en kunst in de maatschappelijke opvang willen organiseren (downloaden onderaan de pagina).

Partners

Het project is opgezet vanuit de vraag of, en hoe, zingeving een betekenisvolle rol kan krijgen in de sociale sector. Het is een samenwerkingsverband van Movisie, Werkplaats Maatschappelijke Opvang, Federatie Opvang en LOC Zeggenschap in zorg.

Contactpersoon voor dit project

Petra van Leeuwen
030 789 20 71
p.vanleeuwen@movisie.nl

Artistieke leiding

  • Petra van Leeuwen

Projecteigenaar

Movisie

Website(s)

Locatie(s)

Den Haag ('s Gravenhage); Nijmegen; Rotterdam; Eindhoven

Looptijd project

jan 2012 - dec 2013

Disciplines

Beeldend; Muziek; Taal; Audio-visueel

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

meer dan 50 personen

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; particulier fonds; culturele organisatie; buurthuis; zorginstelling; partner niet genoemd in lijst

Documentatie