translate share

Once upon a time in het veen

400 jaar geschiedenis in 100 kilometer smalspoor en een snertwestern

Dit project is tegelijk een locatietheatervoorstelling en een avontuur met een spoorlijn, dwars door het Noord-Nederlandse landschap. Once upon a time in het veen gaat over de Drentse en Groningse Veenkoloniën: een krimpgebied met een bijzondere maar heftige geschiedenis, en een toekomst die door sommigen als problematisch wordt gezien.

100 Kilometer theater

In het project wordt een traject afgelegd met ongeveer honderd meter spoor en een zogenaamde smalspoortrein - een boemeltje op een rails van 90 cm breed, zoals dat veel werd gebruikt om turf naar de fabrieken te brengen. Het traject volgt de ontginningsgeschiedenis van het gebied. Van Noord naar Zuid, vierhonderd jaar geschiedenis in honderd kilometer spoorlijn. Het spoor wordt steeds vóór de trein opgebouwd en achter de trein weer afgebroken door een speciale spoorploeg: dat zijn leden van de PeerGrouP, deskundigen van het Industrieel Smalspoormuseum Erica en tientallen vrijwilligers uit de omgeving. Per dag legt de spoorploeg circa twee kilometer af. Aan het einde van iedere werkweek wordt een stationshalte en een tribune gebouwd. Zo speelt PeerGrouP in tien opeenvolgende weekenden, op tien plekken, een muzikale voorstelling gebaseerd op het verhaal van de film Once Upon a Time in the West.

Profs en amateurs

Voor de theatervoorstelling werken professionele theatermakers samen met lokale amateurtheatertalenten. Tijdens het leggen van het spoor en bij het maken en spelen van de voorstelling wordt het hele traject op een artistieke manier in kaart gebracht. Daarbij verzamelt de PeerGroup verhalen die met de verschillende plekken te maken hebben. Met dit materiaal wordt (na afloop van de spoorlijn- en theateronderdelen van het project) een wandel- en fiets route ontwikkeld waarbij aan de hand van beelden en geluidsfragmenten de focus ligt op de geschiedenis van een aantal bijzondere plekken.

De kracht van samen dingen doen

Bij alle onderdelen van het project werken professionele theatermakers en kunstenaars samen met de bewoners van het gebied dat doorkruist wordt. De PeerGrouP wil zowel de bezoekers van het project als de deelnemers een bijzonder ervaring geven, die aan het denken zet over de lokale geschiedenis, de lokale identiteit en de kracht van samen dingen doen.

Wat achterblijft

Als het project klaar is, het theaterpubliek naar huis, de spoorlijn opgerold en de stations weer afgebroken, blijft er een audiovisuele wandel- en fietsroute in het landschap bewaard. Deze wordt tijdens het project ontwikkeld.

Partners

Once upon a time in het veen is een co-project van PeerGrouP en het Industrieel Smalspoor Museum. Een nadrukkelijke partner is de Agenda voor de Veenkoloniën. Dit is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen en Drenthe, verschillende gemeenten en waterschappen, gericht op de sociaal-economische versterking van de Veenkoloniën.

Contactpersoon voor dit project

Henry J. Alles
0592-396933
henry@peergroup.nl

Artistieke leiding

  • Henry J. Alles

Projecteigenaar

PeerGroup

Website(s)

Locatie(s)

Aa en Hunze; Hoogezand-Sappemeer; Veendam; Stadskanaal; Borger-Odoorn; Vlagtwedde; Emmen

Looptijd project

aug 2013 - jun 2014

Opvoerings- of expositiedata

  • 04 apr 2014 - 09 jun 2014

Disciplines

Beeldend; Muziek; Theater; Overig

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

meer dan 50 personen

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; culturele organisatie; midden- en kleinbedrijf (bijv. winkelier); buurthuis; jongerenwerk; welzijnsorganisatie algemeen; landbouw- of natuurorganisatie; partner niet genoemd in lijst

Documentatie

Smalspoor in het Veen
Kaart
Sfeerbeeld
Arbeidershuis
Korte reportage van RTV Drenthe