translate share

OOG voor Klarendal

Bewoners brengen hun eigen wijk in beeld

Tweehonderd kinderen, 'oude' Klarendallers, allochtonen en nieuwelingen kregen een camera en maakten foto's van hun wijk. 165 bewoners maakte een plakboek waarin ze hun verhalen en beelden op een persoonlijke manier vertelden aan de hand van de foto's. Alle boeken werden samengebracht in een tentoonstelling. De 6500 foto’s die de bewoners maakten, werden bovendien als een grote panoramafoto geprint op een zeildoek, dat als een rok om de molen van Klarendal werd gehangen. Al de foto's vormden samen één nieuw beeld dat op afstand goed te zien was: het panorama van Klarendal.

Het project 'Oog voor Klarendal' was een initiatief van filmmaker Roel Simons. Hij zocht samenwerking met bewoners en andere kunstenaars in Klarendal. Het project was destijds de start van een grootscheeps traject om de wijk aan te pakken en creatieve wijkontwikkeling in Klarendal te stimuleren.

Tien jaar na de start van het project, in april 2011, heeft het doek opnieuw op de molen gehangen. Om tien jaar wijkaanpak te markeren. Inmiddels is Klarendal uitgegroeid tot een creatieve modewijk met een positieve uitstraling naar de stad Arnhem. Nadien is het panoramadoek verknipt en gedeeltelijk, in de vorm van tafelkleden, verdeeld onder de wijkbewoners.

Bewoners, kunstenaars en ontwerpers konden ook een stuk van het zeildoek adopteren. De resterende stukken van het doek zijn op die manier door bewoners, samen met verschillende wijkkunstenaars en modeontwerpers, vermaakt tot tassen, fietstassen en andere huis- tuin en keukendesignproducten. Omdat zeildoek niet gemakkelijk te verwerken is, werken er workshops georganiseerd. De verhalen en beelden van bewoners krijgen een nieuwe toekomst en verspreiden zich verder de wereld in.

Contactpersoon voor dit project

Roel Simons (2001, 2011) en Saskya Kamps (2011)

Artistieke leiding

  • Roel Simons (2001, 2011) en Saskya Kamps (2011)

Projecteigenaar

See you!

Website(s)

Locatie(s)

Arnhem
De wijk Klarendal.

Looptijd project

jan 2000 - dec 2015

Opvoerings- of expositiedata

  • 01 jul 2001 - 30 sep 2001

Disciplines

Beeldend; Audio-visueel; Overig