translate share

Petty de Petflessenzwaan

Liefde voor recyclekunst

Bewoners van de Hoornse Meerwijk in Groningen verzamelden meer dan 25.000 petflessen. Onder leiding van kunstenaars Maria Koijck maakten ze er een enorme drijvende zwaan van (3x5 meter), die de hele zomer op het meer in de wijk dreef. Uiteindelijk werd 'Petty' in een uitvaart-optocht via de grachten van Groningen uitgeleide gedaan naar de recyclefabriek. Hoewel dit van te voren duidelijk was, waren veel bewoners het er op dat moment niet meer mee eens dat 'hun' zwaan werd afgevoerd.

Afval word kunst

Maria Koijck deed voor haar kunstobjecten van plastic flessen inspiratie op in de sloppen van Afrika. Met haar werk wil ze mensen bewust maken van de enorme hoeveelheid plastic die we (ook in Nederland!) produceren, de vervuiling die dit met zich meebrengt en hoe je ook op een andere manier met afval kunt omgaan. Door je gezamenlijk ergens voor in te zetten en creativiteit aan te boren in collectieve processen, kan het nodige inzicht en de kracht ontstaan die zorgt dat mensen zich weer verantwoordelijk voelen voor hun gezamenlijke leefomgeving. En het heft in handen nemen om daar samen zorg voor te dragen.

Inbreng bewoners

Dit project werd ondersteund door Buro Loeks. Deze Groningse ondersteuningsorganisatie voor community arts drong erop aan dat de wijkbewoners veel in de melk te brokkelen hadden bij het project. Zo werd het plan in samenspraak met bewoners ontwikkeld (zij kozen het ontwerp) en waren zij in alle fasen van uitvoering nauw betrokken: bij het verzamelen van de flessen, het lassen van het zwaanformig frame, het bouwen van de zwaan, de te waterlating en de 'uitvaart'.

Samenwerking

Vanuit Buro Loeks en CAL-XL maakte Marijne van Lingen een uitgebreid procesverslag van dit project. Je kunt de rapportage in de middenkolom downloaden.

Contactpersoon voor dit project

Maria Koijck
06 15282474
info@bas-is.nl

Artistieke leiding

  • Maria Koijck

Projecteigenaar

Stichting Pinksterblom

Website(s)

Locatie(s)

Groningen
Hoornse Meer(wijk)

Looptijd project

mrt 2010 - sep 2010

Opvoerings- of expositiedata

  • 09 jul 2010 - 30 aug 2010

Disciplines

Beeldend

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

meer dan 50 personen

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; particulier fonds; culturele organisatie; midden- en kleinbedrijf (bijv. winkelier); buurthuis; ouderenwerk; basisschool; landbouw- of natuurorganisatie

Documentatie

Rapportage over het project
Rapportage over de tewaterlating