translate share

Rood licht

Voorstelling over prostitutie, gespeeld door twee ex-prostituees

Twee vrouwen met beroepservaring in een omstreden werkveld: de prostitutie. Ze waren niet trots op hun vak, maar zetten zichzelf in deze productie schaamteloos eerlijk voor het voetlicht.

De theatervoorstellingen van STUT zijn altijd gebaseerd op verhalen die de spelers zelf hebben beleefd. In de Rood licht gaat het om twee ex-prostituees, Rabia de Graav en Mandy Pique, die hun levensverhaal op de planken zetten.

Waarschuwing & eerbetoon

Regisseur Sara Bouman wil met deze voorstelling laten zien dat prostituees gewoon mensen zijn. En dat prostitutie iedereen kan overkomen - als het leven harde troeven uitspeelt. Dat ´een hoer zijn´ niets te maken heeft met een sloerie zijn. Sara: "In Nederland kun je als vrouw onder dwang in situaties gepropt worden, waar niets aan te doen is."

Rood licht speelt ook op scholen. Daarmee is het deels een waarschuwing aan schoolmeisjes: verliefdheid in combinatie met een troosteloze situatie kan valkuilen en risico's meebrengen. Tegelijkertijd laat Rood licht de kracht en flexibiliteit van mensen zien. Ook uit hun uitzichtloze situatie zijn de jonge vrouwen die de voorstelling spelen weer terug geklauterd in betere omstandigheden. Daarmee is het een eerbetoon aan de mogelijkheden die elke situatie biedt.

Theatermaker Sara Bouman liep stage bij Stut Theater. Rood licht was haar afstudeervoorstelling aan de opleiding Docent Theater van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Contactpersoon voor dit project

Sara Bouman

Artistieke leiding

  • Sara Bouman

Projecteigenaar

Stut Theater

Website(s)

Locatie(s)

Utrecht; Amsterdam

Looptijd project

jan 2012 - dec 2012

Opvoerings- of expositiedata

  • 07 jun 2012 - 27 dec 2012

Disciplines

Theater

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

1 - 10 personen

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; particulier fonds; culturele organisatie; buurthuis; welzijnsorganisatie algemeen