translate share

Sprengendorp presenteert HUIS

Verhalen vanuit de voortuin

"Met de hele groep mensen komen we aan bij een put. Er zit een kat die gefascineerd naar de geluiden uit te put luistert. Gepiep van ratten, gevolgd door een stem die een verhaal vertelt van beerputten, nieuwe riolering, en de bewoners van het ondergrondse. De ratten vinden gemakkelijk hun weg naar boven... Gelukkig blijkt het Sprengendorp over een held te beschikken die wel raad weet met deze plaag. Hiervoor komen we bij een dame die een verhaal vertelt over de oorlog. Iedereen wordt gevraagd de ogen te sluiten en in gedachten mee te gaan naar de schuilkelder. Een schuilkelder gemaakt in de kelder van het huis, waar ze met het gezin en de buren zaten. Over bommen, de geur van brood, een treinreis naar Utrecht en foute en goede opa’s. En vooral over een vader die werd opgepakt door de Duitsers..."

In mei 2012 worden er in het Sprengendorp verhalen verteld. Vele verhalen, verteld vanuit de voortuin door bewoners van het Sprengendorp en onderweg door de gidsen, die het publiek meenemen van tuin naar tuin. Persoonlijke verhalen, die samen het verhaal van het Sprengendorp vertellen van 1923 tot nu. Soms geven ze een tijdsbeeld van Apeldoorn en soms hebben ze ook een stukje wereldgeschiedenis in zich.

De voorbereiding om tot de voorstellingen te komen, heeft ruim een jaar geduurd. Het project is begonnen met enkele bijeenkomsten, waar bewoners konden vertellen wat er leeft in het ‘dorp’. Daar is het concept van 'Sprengendorp presenteert HUIS' uit voortgekomen. Tijdens aparte bijeenkomsten per straat zijn vervolgens de verhalen geïnventariseerd. Dat leverde enerzijds persoonlijke verhalen op, over de oorlog of de emigratie vanuit Italië. Daarnaast kwamen mythische verhalen over het dorp los, over de rattenplaag en het geheim van de boom.

Elf schrijvers uit Apeldoorn en omgeving zijn vervolgens aan de slaggeaan, onder begeleiding van een docent theaterschrijven. Ze hebben de bewoners geïnterviewd, de verhalen geschreven en daarna aan hen voorgelezen. Dat was een bijzondere bijeenkomst. Bewoners luisterden muisstil hoe de schrijver hun verhaal voorlas. Er werd gelachen en soms, stiekem, kwam er een traan. Daarna hebben de bewoners het vertellen van de verhalen gerepeteerd, zowel in groepen als individueel.

'Sprengendorp presenteert HUIS' leefde sterk in het dorp. Mensen spraken er veel over. Vooral de oudere generatie van rond de zeventig jaar participeerde sterk, maar ook een aantal nieuwkomers (dertigers, veertigers en vijftigers) deed mee. Bewoners vervulden niet alleen de rol van verteller, maar werkten ook mee aan het decor, in de horeca, als figurant of als gids. Zonen, dochters en enkele kleinkinderen van de bewoners hebben bovendien meegewerkt door de verhalen in te spreken voor de luister-cd. Die is aan het eind van het project begraven bij een boom in de wijk. Een van de mythische verhalen gaat over het geheim van deze boom, waar een koker met onbekende inhoud onder zou liggen. Daar is, als finale, een tweede koker bij begraven. Die bevat, naast de cd, ook een boekje met verhalen, een dvd en foto’s van Sprengendorp presenteert HUIS. Als blijvend monumentje voor deze monumentale buurt.

Contactpersoon voor dit project

Françoise Braun
06 24508573
mail@francoisebraun.nl

Artistieke leiding

  • Françoise Braun

Projecteigenaar

Françoise Braun

Website(s)

Locatie(s)

Apeldoorn
Sprengendorp, een klein wijkje bestaan de uit 141 woningen, gelegen aan de Wolweg, Scheperweg, Kooiweg en Wolweg.

Looptijd project

nov 2010 - sep 2012

Opvoerings- of expositiedata

  • 11 mei 2012 - 20 mei 2012

Disciplines

Taal; Theater