Tafel van Vier

Vitaliteit Ontmoet Kwetsbaarheid

Projecteigenaar:
KidZ ( St.Kunst in de Zorg)
Looptijd:
15 april 2013 - 30 september 2013
Gemeente(s):
Amsterdam
Onderdeel van programma:
Stichting Kunst in de Zorg

Vitale senioren zetten samen met kunstenaars activiteiten voor kwetsbare ouderen op. Onder de naam 'De Tafel van Vier' brengen zeven zorginstellingen meer creativiteit in de ouderenzorg. Zo worden er bij verschillende projecten onder meer documentaires en boekjes gemaakt. Ook krijgen de vitale senioren interview- en speltechnieken aangeleerd, waarmee ze contact kunnen maken met hun kwetsbare leeftijdsgenoten. De ontmoeting tussen deze twee groepen staat voorop.


In de ouderenzorg ontstaat een steeds groter tekort aan vrijwilligers. Daardoor neemt het aantal activiteiten af, terwijl deze juist zo belangrijk zijn voor de kwaliteit van het leven in een zorginstelling. Veel vitale senioren - die soms pas kort geleden de arbeidsmarkt hebben verlaten - willen graag iets doen. De Tafel van Vier vindt het van belang dat zij daarbij hun eigen creativiteit kunnen ontwikkelen.


De aan het project meewerkende kunstenaars en theatermakers komen uit kunstenaarsplatform Zona's Kiosk. De afgelopen jaren hebben zij gewerkt in meer dan 40 zorginstelling in heel Nederland. Vera Broos is projectleider van Zona's Kiosk en initiatiefnemer van De Tafel Van Vier. Ze vertelt: 'Onze werkwijzen in de ouderenzorg willen we nu gaan delen met vitale senioren die de ouderenzorg willen verkennen of als vrijwilliger nieuwe inspiratie willen opdoen. Zij kunnen hun ervaringen en idee├źn ook weer door gaan geven aan nieuwe deelnemers.' (Bron: Parool, 17 mei 2013)

Project info

publiciteit foto Tafel van Vier
publiciteit foto Tafel van Vier
publiciteit foto Tafel van Vier
Saskia van Grinsven