translate share

Trots op mijn auto

Een locatietheatervoorstelling en foto-expositie gebaseerd op verhalen van trotse autobezitters

Auto’s en dus materie als vertrekpunt van dit project? Jazeker! Wij kozen heel bewust voor een thema met alledaags (materieel) karakter. Een thema zonder psychologisch of sociaal-emotioneel imago, maar wel een met passie. De kwaliteit van deze keuze ligt in de enorme toegankelijkheid naar verhalen over het onderwerp. De poorten naar mooie, persoonlijke anekdotes, van mensen die vaak minder snel bij dit soort projecten betrokken worden, zwiepten open. En daar ligt onze fascinatie. Bij kleine en grote verhalen over wat mensen beweegt.

Interventies Blik Bijzonder is gestart met het uitvoeren van culturele interventies in diverse buurten in Amsterdam-Noord om bewoners te ontmoeten en persoonlijke verhalen te 'vangen'. In ruil voor een verhaal hebben we onder meer auto's gewassen op het Mosplein tijdens de home-made markt van de Broedstraten. Konden mensen bij de Noorderparkkamer een car-coach gesprek krijgen in een bijzondere auto. En bij diverse garage's was er gelegenheid om met je auto op de foto te gaan.

De ontmoetingen leverde prachtige verhalen op over overwonnen angsten, het zware arbeidersleven, de weemoed van het Mosplein, de verschillen tussen jong en oud, en de liefde voor Noord.

Voorstelling Uiteindelijk hebben theatermakers, muzikanten en het Buiksloterkoor vijf verhalen vormgegeven. Deze zijn vertoond tijdens het cultuurfestival WintersBinnen 2012: op ruige, intieme, openbare en onverwachte locaties in de Van der Pekbuurt.

Contactpersoon voor dit project

Monique Hoving en Riska Wijgergangs

Artistieke leiding

  • Monique Hoving en Riska Wijgergangs

Projecteigenaar

Blikbijzonder - bureau voor community art

Website(s)

Locatie(s)

Amsterdam
Amsterdam-Noord

Looptijd project

sep 2012 - apr 2013

Opvoerings- of expositiedata

  • 14 dec 2012 - 16 dec 2012

Disciplines

Muziek; Theater