translate share

Voetbalkunst

Een meerjarig project waarin sport en kunst elkaar bevruchten

Voetbalkunst is een meerjarig project van stichting Beleven in Arnhem. Het heeft verschillende deelprojecten waarin de werelden van voetbal en kunst elkaar ontmoeten, inspireren en enthousiasmeren. In het seizoen 2004 – 2005 werd met voetbalverenigingen in Gelderland en Overijssel de toneelvoorstelling Voetbaltheater de Fan uitgevoerd. In 2005 – 2006 waren er in dezelfde provincies bij zes verenigingen beeldende exposities op en nabij de voetbalvelden. In 2008 kregen deze projecten een vervolg in Noord-Brabant (de Fan), Friesland en Drente (Kunst in de Kleedkamer).

In de samenwerking en het brainstormen met vertegenwoordigers van voetbalverenigingen over de combinatie kunst–voetbal zijn allerlei ideeën ontstaan om artistieke kwaliteit tot bloei te laten komen midden in de sportwereld van voetbalclubs, -fans en -spelers. Stichting Beleven wil geïnteresseerden die vergelijkbare projecten willen opzetten graag ondersteunen en ontwikkelde daarvoor een projectomschrijving compleet met begroting en financieringsplan.

Kunst in de kleedkamer

Kunst in de kleedkamer bezocht vijf jaar lang diverse voetbalverenigingen in de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht. Doel van het project was om de vaak zo op elkaar lijkende sportparken te verfraaien. Samen met leden van de vereniging werden in brainstorm-bijeenkomsten plannen gesmeed. Die werden door kunstenaars vertaald naar beelden die bezoekers van het sportpark verwonderden. Na een vijftiental verenigingen is het project eind 2010 gestopt en is voetbalkunst zich gaan richten op haar nieuwe project Shoot.

Shoot

Met dit fotoproject is het eerste jaar topklasse op een kunstzinnige manier in beeld gebracht. Daarbij ging het er niet zozeer om hoe het seizoen verlopen is, maar om hoe het is beleefd. Met dit uitgangspunt zijn diverse facetten van voetbalverenigingen gefotografeerd.

De leden van acht voetbalverenigingen brachten samen met leden van de plaatselijke kunstschool hun clubs in beeld. Ze werden daarbij telkens begeleid door een plaatselijke fotovakdocent. De foto’s werden geëxposeerd op de verenigingen en de kunstscholen. Een aantal andere verenigingen zijn door professionele fotografen in beeld gebracht. Van de foto’s is een boek gemaakt als herinnering aan het eerste enerverende jaar van de topklasse.

Contactpersoon voor dit project

Thomaz van Os
026 327 23 19
info@voetbalkunst.nl

Artistieke leiding

  • Thomaz van Os

Projecteigenaar

Kunstbedrijf Arnhem

Website(s)

Locatie(s)

Arnhem; Zwolle; Nijmegen; 's-Hertogenbosch; Apeldoorn; Leeuwarden; Doetinchem; Deventer

Looptijd project

jan 2005 - dec 2010

Disciplines

Beeldend; Dans; Theater

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; particulier fonds; culturele organisatie; partner niet genoemd in lijst