translate share

WijkSafari Utrecht

Reis door mensenlandschappen achter de voordeuren van Utrechtse wijkbewoners

Acht theatermakers van Zina & Adelheid|Female Economy lieten zich adopteren door acht gezinnen/bewoners in de Utrechtse wijken Ondiep, Zuilen en Overvecht. Terwijl zij twee weken lang letterlijk woonden en leefden in de huizen van deze bewoners, en maanden lang samen optrokken, ontwikkelden theatermakers en adoptieouders samen de scènes voor WijkSafari Utrecht.

Maakproces

Zina wil bewoners de kans geven om hun eigen verhaal te vertellen op hun eigen podium. Aan het begin van het project klopten de makers lukraak aan de voordeuren op zoek naar deelnemers voor het project. Op zoek naar verbinding, verhaal, verwondering en fascinatie.
Makers en adoptieouders leerden elkaar vervolgens kennen. Bijvoorbeeld door samen activiteiten te ondernemen. Het proces werd geïntensiveerd tijdens de adoptieweken, waarin de de thema's voor elke scene uitkristalliseerden. Met het thema schreef elke theatermaker vervolgens een dialoog, die bewoner en maker samen instudeerden.

Op safari

Tijdens de voorstelling ging het publiek ging letterlijk op safari door de wijken. Een vier uur durende tocht vol intense ontmoetingen waarbij de grenzen tussen spel, theater en werkelijkheid vervaagden. Zina-makers en bewoners stonden samen op 'toneel', midden in de wijken en tussen de mensen, in intieme scènes in huiskamers en keukens.

Op de route van huis naar huis werden verhalen over de architectuur van de stad verweven met de visies van de bewoners, die als premissen op de gevels van de huizen stonden.

Contactpersoon voor dit project

Adelheid Roosen
020 7761688
adelheid@femaleeconomy.nl

Artistieke leiding

  • Adelheid Roosen

Projecteigenaar

Zina

Website(s)

Locatie(s)

Utrecht
Ondiep, Zuilen en Overvecht

Looptijd project

sep 2012 - jul 2013

Opvoerings- of expositiedata

  • 12 jun 2013 - 17 jul 2013

Disciplines

Beeldend; Dans; Muziek; Taal; Theater; Audio-visueel; Architectuur

Aantal deelnemers

i

Aantal deelnemers (geen kunstenaars) met een actieve, participerende rol in het ARTISTIEKE proces.

10 - 15 personen

Partners

i

Organisaties die een substantiële bijdrage leveren in geld of mensuren. Het kan gaan om één of meerdere van genoemde organisaties.

gemeente; particulier fonds; woningbouwcorporatie; midden- en kleinbedrijf (bijv. winkelier); buurthuis; jongerenwerk; welzijnsorganisatie algemeen

Foto: Cigdem Yuksel
Foto: Cigdem Yuksel
Foto: Cigdem Yuksel
Foto: Cigdem Yuksel
Foto: Cigdem Yuksel
Foto: Cigdem Yuksel
http://youtu.be/E4Pp-qr2k0M
Afspeellijst van 3 rapportages over het project
http://youtu.be/ohW-n8gU5BQ