Community Arts Dialogen

Eugene van Erven
2013

Community Arts Dialogen
Vrede van Utrecht, Community Arts Lab

Nu kopen € 17,50

Dr. Eugene van Erven schreef bij het Community Arts Lab van Vrede van Utrecht het boek Community Arts Dialogen, met nog niet eerder gepubliceerde onderzoeken naar Community Arts projecten in Nederland.

 

Van Erven kijkt samen met kunstenaars en deelnemers terug hoe de projecten in de afgelopen zeven jaar verliepen en wat de impact is op de lange termijn. De verschillende hoofdstukken en films brengen ons dicht bij onder andere Donna Risa op de werkvloer van de Stut-productie Máxima Komt! (2006), Femke Jansen en Expeditie Nieuw-West (2008) en Titia Bouwmeester en De Verhalenkeuken (2009). Daarnaast worden de verschillende Opera Flats van Yo! Opera kritisch bekeken en worden de lange culturele wortels van de vernieuwde Sint Maarten Parade onderzocht. Door van binnenuit sociale en artistieke dimensies van community arts processen te reconstrueren, verkent dit boek de mogelijkheden van ingebedde kunstkritiek, waarmee community arts beter te begrijpen en te beoordelen is.

 

Eugène van Erven (1955) promoveerde in 1985 in Vergelijkende Literatuurwetenschap aan Vanderbilt University in de VS. Hij heeft vele publicaties op zijn naam, waaronder Radical People’s Theatre (Indiana University Press 1988), The Playful Revolution (Indiana 1992) en Community Theatre: Global Perspectives (Routledge 2001). Over de afgelopen drie decennia regisseerde hij jeugdtheaterproducties op het University College Utrecht en initieerde hij diverse internationale artistieke samenwerkingsprojecten. Naast zijn werk voor de Vrede van Utrecht is hij Hoofddocent Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en artistiek directeur van het International Community Arts Festival in Rotterdam.

 

Lotte de Man (1983) is regisseuse en editor van documentaire films. De Utrechtse filmmaakster werkte voor o.a. Museum Volkenkunde, Vrede van Utrecht en Stadsschouwburg Utrecht. Haar films zijn inhoudelijk en direct waarbij realiteit en poëzie vaak samengaan. Ze nam ook deel aan diverse Community Arts projecten zoals Noord Verandert (Amsterdam Noord), De Verhalenkeuken (Haarlem) en De 507 Levensliedshow (Utrecht). www.lottedeman.com

 

NB. Voor meer informatie of vragen over de publicatie mail naar Margreet Bouwman: MargreetBouwman@vredevanutrecht.nl

Saskia van Grinsven